UE aprobă vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuței, după ce OMS a emis alertă maximă

de: Cătălina Burghelea
25 07. 2022

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) transmite, vineri, că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei, care ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Vaccin împotriva variolei maimuței, autorizat de EMA

Update 25 iulie, ora 11.06. Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuței, aşa cum recomandase Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), precizează compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic. Decizia de la Bruxelles vine la o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis cel mai înalt nivel al său de alertă – urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională – din cauza răspândirii rapide a acestui virus.

„Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic”, a transmis Paul Chaplin, CEO-ul companiei Bavarian Nordic.

Știrea inițială: Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic a declarat, vineri (22 iulie), că Agenția pentru medicamente din Uniunea Europeană (EMA) a recomandat aprobarea vaccinului său, Imvanex, pentru protecție împotriva variolei maimuței.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a declarat autoritatea sanitară europeană.

Tipul de vaccin Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, este autorizat în UE din 2013, cu scopul de a preveni variola. EMA l-a aprobat împotriva actualului virus, având în vedere asemănările dintre aceste două infecții. Vaccinul bavarez, singurul care a câștigat autorizația EMA pentru prevenirea bolii variolei maimuțelor în Statele Unite și Canada, a fost până acum aprobat în UE doar pentru tratarea variolei umane.

OMS este îngrijorată de cazurile multe

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat „îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei, solicitând sfatul spceialiștilor. Șeful agenției medicale poartă responsabilitatea de a declara o eventuală urgenţă de sănătate publică, de importanţă internaţională, cel mai ridicat grad de alertă al OMS.

Afecțiunea – confirmată în 71 de țări

Din nefericire, situaţia s-a agravat în ultimele săptămâni, iar numărul îmbolnăvirilor a ajuns, în prezent, la peste 15.300, confirmate în 71 de ţări, potrivit celor mai recente statistici ale CDC. În urma unei prime întruniri, desfăşurată în iunie, cei mai mulți experţi i-au recomandat lui Tedros Adhanom Ghebreyesus să nu declare stare de urgenţă sanitară publică de amploare internaţională.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât „ruda” sa, variola umană, eradicată în 1980. Afecțiunea debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori, boala este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

Comunitatea gay, cea mai expusă riscului

Variola maimuței, un virus transmis, inițial, de la animale la oameni, are acum peste 15.000 de cazuri confirmate în 71 de țări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Cazurile anterioare au fost asociate cu bărbați homosexuali și bisexuali. Deși oricine poate contracta boala, deoarece se transmite prin contact sexual și îmbrăcăminte, afluxul de cazuri în comunitatea LGBTQ+ a însemnat că este cea mai expusă riscului. De aceea, vaccinurile anti-variola maimuței ar trebui să fie prioritare pentru gay.